Spreken tijdens het afscheid

Sereen_Afscheidslocaties_2.jpg16 aug

Bij een religieuze uitvaart gaat een dominee, pastoor of andere voorganger voor in de dienst. Daarbij kunt u eventueel ruimte laten voor inbreng van naasten. Wanneer u zelf invulling geeft aan de bijeenkomst kunt u kiezen voor een of meer
sprekers uit eigen kring. Vindt u het lastig om zelf te spreken of uw woorden op papier te krijgen dan kunnen wij u behulpzaam zijn bij het schrijven van een levensverhaal. Uw uitvaartbegeleidster kan dit tijdens het afscheid uitspreken. Samen maken we zo een waardevolle bijeenkomst.

Zelf spreken bij de uitvaart is het mooiste wat u kunt doen ter nagedachtenis van iemand die u lief is. Maar hoe schrijft u zelf een persoonlijke en troostrijke toespraak? Carla Maat is gespecialiseerd in het schrijven van verhalen en teksten. Samen met nabestaanden zoekt zij naar de juiste woorden en indien gewenst draagt zij deze tekst ook tijdens het afscheid voor.

Carla Maat: "Mooie woorden kunnen troost bieden."

Soms is het lastig om te midden van alle emoties een toespraak te houden tijdens de uitvaart. Ik vind het fijn om nabestaanden daarbij te helpen. ‘Ik geef een integer beeld van de overledene dat recht doet aan de persoon, op een warme en respectvolle manier.’

‘Ik kan mij nog herinneren bij het overlijden van mijn vader dat mijn hoofd vol zat met gedachten en emoties. Dan valt het niet mee om alles goed onder woorden te brengen tijdens de uitvaart. Maar dat wil je juist zo graag: bij een laatste gelegenheid herinneringen ophalen en een goed beeld schetsen van je vader of moeder, broer of zus, dochter of zoon.  Als uitvaartspreker kan ik families helpen en ondersteunen. Ik heb een ruime ervaring met het schrijven van teksten en het houden van toespraken. Ik doe dat meelevend en betrokken. Ik vind het een voorrecht om dit werk te mogen doen. De familie geeft mij immers hun vertrouwen om de informatie te geven die nodig is voor een mooi verhaal. Ik spreek ook altijd met ze af wat wel of niet wordt verteld. Het is immers het verhaal van de familie zelf, niet mijn verhaal. Hoe ik de juiste woorden probeer te vinden? Dat is een kwestie van aanvoelen. Ik stel verschillende vragen, bijvoorbeeld: begrijp ik hieruit dat dit moeilijk voor jullie was? Vervolgens koppel ik het verhaal terug naar de familie en vraag of ik het goed heb aangevoeld. Als de tekst klaar is, sturen wij die op naar de familie en zij gaan dan kijken of het klopt en of het goed voelt. Wij zullen u trachten te stimuleren de goedgekeurde tekst of een gedeelte hiervan zelf uit te spreken. Soms blijkt dit toch te lastig, weet dan dat wij de tekst professioneel voor u zullen voordragen.

Workshops

Op ons kantoren op de Oudedijk in Rotterdam organiseren wij regelmatig workshops:

  • Spreken bij een uitvaart...hoe schrijf ik zelf een toespraak?
  • Zelf spreken bij de uitvaart is het mooiste wat u kunt doen ter nagedachtenis van iemand die u lief is. Maar hoe schrijft u zelf een persoonlijke en troostrijke toespraak?

Tijdens deze workshops krijgt u inzicht over de opbouw van uw toespraak en leert u uw gedachten onder woorden te brengen op een wijze die bij u past.

Wilt u op de hoogte blijven wanneer deze workshops plaatsvinden schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Neem contact op voor een informatief gesprek

« Terug

Scroll naar boven