Als je een natuurmens bent en houdt van rust en stilte, kan het mooi en passend zijn als je laatste rustplaats dit ook uitstraalt. Tegenwoordig is dit goed mogelijk. Overal in Nederland zijn natuurbegraafplaatsen te vinden. Dit zijn begraafplaatsen in de natuur, waar je op natuurvriendelijke wijze wordt begraven. Op deze pagina lees je wat natuurlijk begraven precies inhoudt en wat je kunt verwachten van een natuurbegraafplaats.
Natuurbegraafplaatsen liggen midden in een natuurgebied, waar de graven steeds verder opgaan in de natuur. Typerend voor natuurbegraafplaatsen is dat je er eeuwige grafrust krijgt. Nabestaanden betalen eenmalig voor het graf en het onderhoud. Wel gelden er een aantal regels die ervoor zorgen dat de omgeving natuurlijk blijft. Zo is het belangrijk dat de wade en kist, mand, plank of urn zijn vervaardigd van natuurlijk afbreekbare materialen. Verder worden er geen grafmonumenten geplaatst, dus nabestaanden hebben GPS nodig om het graf terug te vinden. Daarom ontvangen ze een natuurgrafakte met de coördinaten van het graf. Wel kunnen de graven gemarkeerd worden met natuurlijke materialen. Het is bijvoorbeeld mogelijk een inscriptie te maken in een boomstamschijf met je naam of initialen. Tot slot is het alleen toegestaan snijbloemen achter te laten op het graf, om de natuurlijke beleving in stand te houden. Deze worden na ongeveer 2 weken weer verwijderd.
Als je ervoor kiest te worden begraven op een natuurbegraafplaats, draag je tegelijkertijd bij aan natuurbehoud. Natuurbegraafplaatsen zorgen er namelijk voor dat het natuurgebied in stand wordt gehouden. Dankzij de eeuwige grafrust, zal het natuurgebied naar alle waarschijnlijkheid nooit een andere bestemming krijgen en kan het zich eeuwig blijven ontwikkelen. Het is overigens mogelijk je eigen plek uit te kiezen op de natuurbegraafplaats. Misschien wordt je aandacht getrokken door een oude eik of door een open veld waar je de zon op ziet komen.
Je vindt overal in Nederland natuurbegraafplaatsen. Soms stellen reguliere begraafplaatsen ook een gedeelte ter beschikking voor natuurlijk begraven. De Algemene Begraafplaats Hofwijk in Rotterdam heeft dit bijvoorbeeld gedaan. Hier lopen schapen rond die het gras kort houden, zodat er geen maaimachines aan te pas komen. Op dit natuurgedeelte gelden dezelfde regels als op een natuurbegraafplaats. Het enige verschil is dat nabestaanden grafrechten betalen voor een periode van 20, 30, 40 of 50 jaar. Dus er is hier geen sprake van eeuwige grafrust.
Het is ook mogelijk de afscheidsceremonie te organiseren op natuurbegraafplaatsen. De ceremonieruimte is doorgaans eenvoudig ingericht, waardoor nabestaanden het afscheid zo persoonlijk mogelijk kunnen invullen. Sereen Uitvaartbegeleiding kan hierbij bij helpen. Wij zijn gespecialiseerd in het creëren van een persoonlijk afscheid dat past bij de overledene. Daarnaast weten we precies wat er komt kijken bij natuurlijk begraven en kunnen we hier uitgebreid in adviseren. Wil je meer weten over onze manier van werken? Hier lees je meer over onze begeleiding. Voor vragen kun je contact opnemen met ons. We voorzien je graag van meer informatie.
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer