Nieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

« Terug

De laatste verzorging

Sereen_jan2022_linkedin_5.png14 mrt

Wat wordt er bij de laatste verzorging van een overledene eigenlijk allemaal gedaan? Niet iedereen wil dit weten, maar we merken dat veel mensen eigenlijk ook wel nieuwsgierig naar zijn. Want wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn nou typische 'broodje aap' verhalen? De komende weken vertellen we - in delen - over de zogeheten laatste verzorging.

Niks moet, alles mag

Tijdens de laatste verzorging (vroeger ook wel 'afleggen' genoemd) worden de eventuele infusen, morfinepleisters en katheter verwijderd. Ook kunnen eventuele wonden worden verzorgd en kan de overledene gewassen en aangekleed worden. Dit hoeft lang niet altijd door een professional gedaan te worden en kun je (eventueel met hulp) ook zelf doen. Het kan namelijk heel fijn zijn om zelf in alle rust een dierbare te verzorgen. Doe je dit liever niet, staat ons zorgteam altijd klaar om dit heel respectvol en zo zorgvuldig mogelijk van je over te nemen. En natuurlijk ben je van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. Aantrekken van de sokken, het kammen van de haren, er zijn altijd de kleinere dingen waar je mee kunt helpen. Niks moet, alles mag. Volg hierbij je hart en doe wat op dat moment fijn voelt om te doen.

Wanneer vindt de laatste verzorging plaats?

Na het overlijden koelt een lichaam af en worden de ledematen stijf. Daarom kan het raadzaam zijn om de verzorging kort na het overlijden te verrichten. Het lichaam is dan nog warm, zacht en soepel. Natuurlijk hoeft niet alles hals over kop plaats te vinden, na het overlijden is er geen haast. Neem even rustig de tijd om stil te staan bij het moment.

Cosmetische verzorging

Was jouw overleden dierbare altijd keurig opgemaakt, of wil je dat de overledene op natuurlijke wijze op kleur wordt gebracht? Het is mogelijk om - aanvullend op de basisverzorging - het haar, gelaat en de handen cosmetisch te laten verzorgen.
Monique Rijnbende verzorgt voor Sereen de aanvullende cosmetische verzorging.

Meer informatie

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem gerust eens contact met ons op.

« Terug

Scroll naar boven