Verlies en afscheid nemen is ingrijpend en tijdens de Covid-19 pandemie heeft rouwen een nieuwe dimensie erbij gekregen omdat op een andere manier afscheid genomen moest worden van dierbaren.
Zo was er minder autonomie hoe het afscheid vorm te geven, zijn er snel andere rituelen bedacht en waren er weinig tot geen mogelijkheden tot fysieke aanraking om elkaar te ondersteunen. Zelfs zijn er een groot aantal mensen die helemaal geen persoonlijk afscheid hebben kunnen nemen van hun dierbaren. De verwachting is dan ook dat meer mensen zullen vastlopen in hun rouwproces. Inmiddels is face-to-face hulp weer mogelijk, maar blijken de wachtlijsten erg lang.
Zou een onlinerouwbehandeling een passend alternatief kunnen zijn voor nabestaanden die hulp zoeken? Rouwen gebeurt steeds vaker online. Bijna iedereen heeft bijvoorbeeld al wel eens een digitaal condoleanceregister getekend of een uitvaartbijeenkomst via de livestream bijgewoond.
De Universiteit Utrecht onderzoekt en voert een klinische behandelstudie uit die erop gericht is in kaart te brengen of een onlinerouwbehandeling behulpzaam kan zijn en kan leiden tot afname van emotionele problemen. De studie bevindt zich thans in de tweede fase waarin naast de onlinerouwbehandeling ook via mailcontact ondersteuning wordt gegeven door een therapeut.
De behandeling wordt kosteloos aangeboden aan volwassenen van 18 jaar en ouder die een dierbare hebben verloren tijdens de coronacrisis en behoefte hebben aan hulp.
Kijk voor meer informatie over het onderzoek en de op de website: www.rouwbehandeling.nl/rouw-en-corona/
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer