Nadat de dag en de locatie van de uitvaart is vastgelegd, komt het maken van een rouwkaart aan de orde. De rouwkaart is een belangrijk onderdeel bij het regelen van een uitvaart. Het doel van het versturen van de rouwkaart is om familie, vrienden, kennissen en eventuele zakelijke relaties op de hoogte te stellen van het overlijden. Maar wat zet je op een rouwkaart en hoe ziet een rouwkaart er precies uit?
De tekst van een rouwkaart kan heel formeel of heel persoonlijk worden opgesteld. Het belangrijkste is dat de rouwkaart wordt voorzien van de juiste tekst en dat er niets wordt vergeten. Welke tekst er op de rouwkaart komt is dus heel persoonlijk en het is het mooist om zelf een tekst te maken. Maar voor veel mensen is dat lastig. Het spreekt vanzelf dat de uitvaartbegeleidster die jullie bij het regelen van de uitvaart begeleidt behulpzaam kan zijn bij het opstellen van de tekst. Het is belangrijk dat de rouwkaart redelijk snel kan worden verstuurd. Hieronder zullen wij de vraag ´Wat zet je op een rouwkaart?´ zo compleet mogelijk beantwoorden.
De tekst van een rouwkaart bestaat meestal uit een aantal vaste elementen:
Uiteraard bepaal je in principe helemaal zelf wat je wel en niet op een rouwkaart zet. Is de kaart klaar? Controleer dan even met iemand anders of alles er juist op staat zonder spel, -taalfouten of eventuele andere fouten. Ook hiermee helpt de uitvaartbegeleidster graag.
Rouwkaarten zijn er in allerlei soorten en maten. Vroeger was het gebruikelijk om te kiezen voor een brief met een donkere rand. Nu kan er veel meer. Rouwbrieven, rouwkaarten, bidprentjes, liturgieën en dankbetuigingen worden steeds persoonlijker. (Lees meer voorbeelden in ons blog.) Als je de rouwkaart gaat samenstellen, kun je er ook voor kiezen om afbeeldingen als achtergrond te gebruiken. Bijvoorbeeld een foto van de overledene zelf of iets wat erg bij de overledene hoorde. Speelde de overledene gitaar dan zou je bijvoorbeeld een foto van een gitaar kunnen gebruiken. Of een foto van een huisdier, een belangrijke plek of iets anders persoonlijks. De kleur van de kaart en de envelop bepaal je ook zelf: dit kan klassiek, donker zijn of juist een frisse, heldere kleur. Alles is mogelijk. Bedenk vooral wat het beste bij de overledene en bij jullie past.
De namen van de genodigden kunnen al vermeld worden op de envelop en het adres. Bij de aanhef "familie" betekent het eigenlijk al dat de hele familie (het gezin) welkom is.
Wil je de kaart helemaal zelf via internet samenstellen? Kijk dan eens op de website van Daglief Rouwkaarten.
Een afscheid is een bijzonder moment. Een standaard uitvaart bestaat voor ons niet. Samen met jou geven wij vorm aan een afscheid dat bij jou en de overledene past. Een persoonlijk afscheid, dat een weerspiegeling is van het leven van de persoon die is overleden. Sereen helpt je verder.
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer