Wat zet je in een rouwkaart?

Het versturen van een rouwkaart

Bij Sereen vinden we dat er geen vaste manier is om een uitvaart te doen. Er is dus ook geen goede of foute manier van het opstellen van een rouwkaart. "Ieder mens leeft zijn of haar unieke leven, daarom is elk afscheid anders." We geven echter graag wat informatie, zodat je weet wat je in een rouwkaart kan zetten.

Zodra er iemand komt te overlijden die heel dichtbij je stond (bijvoorbeeld een vader, moeder, broer of zus) ben jij wellicht een van de personen die de uitvaart gaat regelen. Gelukkig is er een uitvaartbegeleider die jou en je familie begeleidt in dit lastige proces. Bij het regelen van een uitvaart kiezen sommige mensen ervoor om een rouwkaart te maken. Dit is een schriftelijke kennisgeving die naar vrienden, familie, kennissen en wellicht zakelijke relaties van de overledene wordt gestuurd. Dit is om hen van het overlijden op de hoogte te stellen. Maar wat zet je in een rouwkaart en hoe ziet een rouwkaart er precies uit?

Wat zet je in een rouwkaart Sereen Uitvaartbegeleiding

Wat zet je in een rouwkaart?

Het is belangrijk dat de rouwkaart redelijk snel kan worden verstuurd. De uitvaartbegeleider is er om jou hiermee te helpen. Je kan geheel zelf de tekst van de rouwkaart bedenken. Indien je het wilt kan een uitvaartbegeleider je helpen de tekst op te stellen. Maar wat zet je in een rouwkaart? De tekst van een rouwkaart bestaat meestal uit een aantal vaste elementen:

 • De naam van de overledene
 • Geboortedatum van de overledene
 • Datum van overlijden
 • De wijze van overlijden (bijvoorbeeld een ziekbed)
 • Indien de uitvaart in besloten kring plaatsvindt: ''de uitvaart zal in een besloten kring plaatsvinden’’ of "de uitvaart heeft al plaatsgevonden’’
 • Indien het niet besloten is, worden de adresgegevens vermeldt waar de uitvaart zal plaatsvinden
 • Een correspondentieadres (indien men een blijk van medeleven wil sturen)
 • De namen van naaste familie (vaak met namen van partners) die de kaart hebben opgesteld.

Wat zet je optioneel in een rouwkaart?

 • Een routebeschrijving naar het adres van de uitvaart
 • Een dresscode
 • Een verzoek om iets mee te nemen (denk aan een bepaalde bloem of een gekleurde ballon)
 • Een RSVP verzoek
 • (Kleine) kinderen wel of niet gewenst
 • Contactgegevens voor vragen
 • Wel of geen bloemen ontvangen.

Uitvaart regelen wat zet je in een rouwkaart Sereen Uitvaartbegeleiding

Hoe ziet een rouwkaart er verder uit?

Rouwkaarten zijn er in allerlei soorten en maten. Vroeger was het gebruikelijk om te kiezen voor een brief met een donkere rand. Nu kan er veel meer. Rouwbrieven, rouwkaarten, bidprentjes, liturgieën en dankbetuigingen worden steeds persoonlijker. (Lees meer voorbeelden in ons blog.) Als je de rouwkaart gaat samenstellen, kun je er ook voor kiezen om afbeeldingen als achtergrond te gebruiken. Bijvoorbeeld een foto van de overledene zelf of iets wat erg bij de overledene hoorde. Speelde de overledene gitaar dan zou je bijvoorbeeld een foto van een gitaar kunnen gebruiken. Of een foto van een huisdier, een belangrijke plek of iets anders persoonlijks. De kleur van de kaart en de envelop bepaal je ook zelf: dit kan klassiek, donker zijn of juist een frisse, heldere kleur. Alles is mogelijk. Bedenk vooral wat het beste bij de overledene en bij de wensen van de familie past.

Wat schrijf je op de envelop van de rouwkaart?

De namen van de genodigden kunnen al vermeld worden op de envelop en het adres. Bij de aanhef "familie’’ betekent het eigenlijk al dat de hele familie (het gezin) welkom is. Is de kaart klaar? Controleer dan even met iemand anders of alles er juist opstaat zonder spel,-taalfouten of eventuele andere fouten. Ook hiermee helpt de uitvaartbegeleider graag. 

lees hier meer over het voorbereiden van een uitvaart ››

Sereen Uitvaartbegeleiding Wat zet je in een rouwkaart portret"Sereen Uitvaartbegeleiding staat voor bewust en goed afscheid nemen."

- Petra VerschoorMeer informatie over wat je in een rouwkaart zet of het organiseren van een uitvaart?

Een afscheid is een bijzonder moment. Een standaard uitvaart bestaat voor ons niet. Samen met u geven wij vorm aan een afscheid dat bij u en de overledene past. Een persoonlijk afscheid, dat een weerspiegeling is van het leven van de persoon die is overleden. Sereen helpt u verder.

maak direct een afspraak ››

Ieder mens leeft zijn of haar unieke leven

daarom is elk afscheid anders

Scroll naar boven